Vytúžený zlatý set sa nekonal, Rojko: Spravili sme progres

06.10.2016 Poprad

Poprad 6. októbra (TASR) - Smútok po víťazstve, radosť po prehre. Tak to vyzeralo po odvetnom barážovom zápase medzi volejbalistkami Slovenska a Česka. Slovenky síce vyhrali 3:2, ale radosť z víťazstva prebilo sklamanie z neúspešnej baráže. Tréner Marek Rojko i jeho zverenky priznali, že do výsledku dvojzápasu výrazne prehovorila jednoznačná prehra 0:3 v Jablonci.

Slovenky chceli využiť domáce prostredie, ale neboli v jednoduchej pozícii. Na postup potrebovali vyhrať 3:0 alebo 3:1 a zvíťaziť aj v následnom zlatom sete. Ich situácia sa ešte viac skomplikovala po dramatickom úvodnom dejstve, v ktorom prehrali na 26. Potom síce zabrali a druhý set získali 25:19, ale po treťom definitívne prišli o miestenku na ME 2017 v Azerbajdžane a Gruzínsku.

"Prvý i tretí set sa rozhodoval v koncovke. Tam to bol len minimálny bodový rozdiel. V takej chvíli zaváži každá jedna chyba, každá chyba po 'dvadsiatke' je dvojnásobná. Je rozdiel, či dostaneme eso za stavu 5:2 alebo za 22:20," uviedla pre TASR kapitánka Jaroslava Pencová.

Za stavu 1:2 mali Češky istotu postupu, ale na domácich hráčkach sa frustrácia z neúspechu neprejavila. Slovenky to nezabalili a v ďalšom priebehu uvoľneným výkonom potešili takmer tisícku divákov v Poprad aréne. Štvrtý set vyhrali na 22 a napokon zvíťazili aj v rozhodujúcom piatom (15:10). "Je zbytočné hovoriť, že náš výkon bol výrazne lepší, keď sme v konečnom účtovaní neuspeli," poznamenal tréner Rojko.

Vzhľadom na výkon a výsledok druhého zápasu mohol Slovenky mrzieť najmä prvý zápas. V Jablonci nad Nisou prehrali po nepresvedčivom výkone 0:3. "Zápas v Jablonci nám absolútne nevyšiel. Vtedy nás Češky zdolali najmä na bloku, a potom sa ťažko hrá. Takmer jeden celý jeden set uhrali len blokom. Snažili sme sa to dobehnúť v odvetnom zápase, žiaľ, nevyšlo to," povzdychla si Miroslava Kuciaková.

Češky potvrdili úlohu favoritiek a nad Slovenkami zvíťazili už v 23. vzájomnom zápase z 30. "Je pravda, že sme to v Česku nezvládli. Oni síce na nás 'vyleteli', ale my sa musíme naučiť lepšie reagovať na takú situáciu. Musíme účinnejšie zmeniť taktiku a začať hrať lepšie. Keby sme v tom prvom zápase v Česku uhrali aspoň bod, bolo by to doma iné. V domácom prostredí sme silné, ukázali sme to aj nie tak dávno proti Azerbajdžanu. Lepšie sa musíme pripravovať na zápasy vonku," poznamenala Pencová pre TASR.

Slovenky tak nenadviažu na účasť na ME v roku 2009. V baráži o ME 2017 skompletizovali smutný hetrik, keď v rovnakej fáze neuspeli ani v rokoch 2013 a 2015. Tréner Marek Rojko našiel na tom aj pozitíva. "Naše družstvo spravilo v tejto sezóne obrovský progres. Hodnotí sa však záver a ten je taký, že nám nevyšla tretia kvalifikácia, moja druhá. V odvetnom zápase sme odohrali zápas, v ktorom sme videli, že hráčky majú výrazne na viac, než ukázali v Jablonci. Pre mňa to znamená odpoveď pre ďalšie obdobie smerom k hráčkam, ktoré tu boli predošlé dlhé obdobie," povedal Rojko
 

Vyberte región